WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 610]

Zupa zalewajka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna zupa na bazie zakwasu na żurek z ziemniakami, warzywami i dodatkiem smażonej kiełbasy i boczku.

Zupa zalewajka

Składniki:

Zupa zalewajka

 

Sposób przygotowania:

Zupa zalewajka

Warzywa

Zupa zalewajka
Warzywa pokrojone i starte zagotowujemy.

Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Pora drobno kroimy i przekładamy do garnka razem z grzybami. Zalewamy wodą i zagotowujemy.

Kielbasa

Zupa zalewajka
Kiełbasę i boczek podsmażamy na rumiano.

Kiełbasę i boczek drobno kroimy i podsmażamy na odrobinie oleju. Wszystko dodajemy do garnka.

Zakwas

Zupa zalewajka
W zależności od tego, jak kwaśną lubimy zupę, dolewamy zakwasu.

Zakwas na żurek dolewamy do zupy, gdy warzywa staną się miękkie.

Doprawianie

Zupa zalewajka
Na koniec doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.

Do zupy dodajemy listek i ziele, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem i gotujemy jeszcze kilkanaście minut.


Tagi:

zalewajka zupa