Sposób przygotowania:
Zupa ze świeżych ogórków
Ogórki myję, obram i krojęw kostkę lub ścieram na tarce o dużych oczkach. Na patelni roztapiam masełko, wrzucam ogórki i mieszając podsmażam, tak aby odparowała woda z nich (ok. 20min. zajmuje ta czynność). W garnku zagotowuję wodę, dodaję kostkę, rozpuszczam. Do bulionu wrzucam podduszone ogórki, gotuję na małym ogniu. Śmietanę mieszam z mąką, następnie wlewam do zupy, ale aby się nie zważyła, należy zahartować śmietanę ok. 2-3 łyżkami gorącej zupy, a następnie wlać do garnka.
Doprawiam do smaku wegetą, ziarenkami smaku, pieprzem, wsypać koperek lub natkę, mieszam.
Rozlewam zupę na talerze.
Doprawiam do smaku wegetą, ziarenkami smaku, pieprzem, wsypać koperek lub natkę, mieszam.
Rozlewam zupę na talerze.