mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Zupa ze świeżych ogórków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna, delikatna zupka z zielonych ogórków

Zupa ze świeżych ogórków

Składniki:

Zupa ze świeżych ogórków

 

  • 2 długie ogórki szklarniowe
  • 1 l wody
  • 1 kostka rosołowa
  • mały kubeczek śmietany 18% (ok.180g)
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • posiekany pęczek koperku (zamiennie z natką pietruszki)
  • przyprawy: pieprz, wegeta, ziarenka smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa ze świeżych ogórków
Ogórki myję, obram i krojęw kostkę lub ścieram na tarce o dużych oczkach. Na patelni roztapiam masełko, wrzucam ogórki i mieszając podsmażam, tak aby odparowała woda z nich (ok. 20min. zajmuje ta czynność). W garnku zagotowuję wodę, dodaję kostkę, rozpuszczam. Do bulionu wrzucam podduszone ogórki, gotuję na małym ogniu. Śmietanę mieszam z mąką, następnie wlewam do zupy, ale aby się nie zważyła, należy zahartować śmietanę ok. 2-3 łyżkami gorącej zupy, a następnie wlać do garnka.
Doprawiam do smaku wegetą, ziarenkami smaku, pieprzem, wsypać koperek lub natkę, mieszam.
Rozlewam zupę na talerze.