Sposób przygotowania:
Zupa zielona
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, zalać wrzącym wywarem z włoszczyzny i gotować 15 minut. Doprawić solą, pieprzem. Cebulę, natkę pietruszki umyć, drobno posiekać
i usmażyć na maśle. Dodać do gotujących się ziemniaków. Boczek wędzony pokroić w paski stopić , skwarki dodać do zupy.Ze reszty masła, mąki przyrządzić zasmażkę, rozprowadzić chłodnym wywarem i zalać zupę.Na końcu wlać sok z cytryny. Zupę zabielić śmietaną, posypać koperkiem.
i usmażyć na maśle. Dodać do gotujących się ziemniaków. Boczek wędzony pokroić w paski stopić , skwarki dodać do zupy.Ze reszty masła, mąki przyrządzić zasmażkę, rozprowadzić chłodnym wywarem i zalać zupę.Na końcu wlać sok z cytryny. Zupę zabielić śmietaną, posypać koperkiem.