Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Zupa zielona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupę można podawać z pieczywem.

Zupa zielona

Składniki:

Zupa zielona

 

Sposób przygotowania:

Zupa zielona
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, zalać wrzącym wywarem z włoszczyzny i gotować 15 minut. Doprawić solą, pieprzem. Cebulę, natkę pietruszki umyć, drobno posiekać
i usmażyć na maśle. Dodać do gotujących się ziemniaków. Boczek wędzony pokroić w paski stopić , skwarki dodać do zupy.Ze reszty masła, mąki przyrządzić zasmażkę, rozprowadzić chłodnym wywarem i zalać zupę.Na końcu wlać sok z cytryny. Zupę zabielić śmietaną, posypać koperkiem.