Sposób przygotowania:
Zupa zielony kremETAP 1:
Por pokroić w krążki i zeszklić na maśle, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, seler i pietruszkę oraz niewielka ilość soli, zalać wszystko 1 litrem bulionu warzywnego, przykryć i gotować do miękkości.
ETAP 2:
Kiedy warzywa prawie się rozgotują dolewamy do garnka groszek razem z zalewą i miksujemy na gładki krem. Mleko dolewamy do garnka z zupą i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
ETAP 3:
Salami kroimy w cieniutkie paseczki i podsmażamy na chrupko.
ETAP 4:
Chleb kroimy w bardzo małą kostkę i suszymy lekko podsmażając na gorącej patelni w trakcie smażenia często mieszamy, aby chleb się nie przypalił.
Grzanki z chleba można tez przygotować w piekarniku.
Gorącą zupę podajemy posypaną paseczkami salami oraz grzankami.
SylaUla