iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zupa zielony krem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gęsta, sycąca i rozgrzewająca miseczka z taką zupa to idealny pomysł na obiad w chłodniejsze dni. Grzanki podane do niej cudnie chrupią.

Zupa zielony krem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa zielony krem

 

  • por około 30 dag
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 mała pietruszka
  • 1/4 małego selera
  • 1 puszka groszku
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy
  • kilka plasterków pikantnego salami
  • kilka kromek podsuszonego chleba ( u mnie ciemny)

Sposób przygotowania:

Zupa zielony krem

ETAP 1:

Zupa zielony krem
Warzywa gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.

Por pokroić w krążki i zeszklić na maśle, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, seler i pietruszkę oraz niewielka ilość soli, zalać wszystko 1 litrem bulionu warzywnego, przykryć i gotować do miękkości.

ETAP 2:

Zupa zielony krem
Gdyby wyszło na za gęste to dolewamy jeszcze bulionu.

Kiedy warzywa prawie się rozgotują dolewamy do garnka groszek razem z zalewą i miksujemy na gładki krem. Mleko dolewamy do garnka z zupą i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

ETAP 3:

Zupa zielony krem
Wędlinę kroimy jak makaron i podsmażamy.

Salami kroimy w cieniutkie paseczki i podsmażamy na chrupko.

ETAP 4:

Zupa zielony krem
Chleb kroimy na najmniejsze jak można kosteczki.

Chleb kroimy w bardzo małą kostkę i suszymy lekko podsmażając na gorącej patelni w trakcie smażenia często mieszamy, aby chleb się nie przypalił.

Grzanki z chleba można tez przygotować w piekarniku.

Gorącą zupę podajemy posypaną paseczkami salami oraz grzankami.


Tagi:

zupa zupa krem