migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1286]

Krem brokułowo-szpinakowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny zielony krem zrobiłam z dwóch zielonych warzyw - brokuła i szpinaku. Najlepiej smakuje z grzankami.

Krem brokułowo-szpinakowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem brokułowo-szpinakowy

 

  • 1 mały brokuł ( ok 400 g różyczek )
  • 150 g szpinaku
  • ok 900 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • sól,pieprz
  • śmietanka 30 %

Sposób przygotowania:

Krem brokułowo-szpinakowy
Brokuła podzielić na małe różyczki. Szpinak posiekać. Do garnka wać bulion i zagotować, wrzucić brokuła. Szpinak podsmażyć na maśle i również wrzucić do granka. Gotować aż brokuł będzie miękki. Następnie zawartość garnka zmiksować na krem, doprawić do smaku jeśli potrzeba.

Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać bulionu. Zupę zabielić niewielką ilością śmietanki, można wlać do garnka i wymieszać lub dodać śmietankę do zupy na talerzu.

Zupę podałam z grzankami.
Krem brokułowo-szpinakowy
Brokuła podzielić na małe różyczki i umyć.
Krem brokułowo-szpinakowy
Szpinak posiekać i podsmażyć na patelni na maśle.
Krem brokułowo-szpinakowy
Podsmażony szpinak również wrzucić do granka. Gotować aż brokuł będzie miękki.
Krem brokułowo-szpinakowy
Następnie zawartość garnka zmiksować na krem, doprawić do smaku jeśli potrzeba. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać bulionu.