Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Zupa z łososiem i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Warzywna zielona zupa z zielonym groszkiem i bazylią oraz dodatkiem łososia wędzonego i płatków migdałowych.

Zupa z łososiem i migdałami

Składniki:

Zupa z łososiem i migdałami

 

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 400 g groszku zielonego w puszce
  • 10-15 listków świeżej bazylii
  • 1-1,5 l bulionu
  • 100 g łososia wędzonej
  • 20 g płatków migdałowych
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa z łososiem i migdałami
Warzywa - marchewkę, pietruszkę i selera obrać, umyć, pokroić w kostkę i zalać bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie. Gotować ok. 15 min. Następnie dodać groszek zielony razem z zalewą i gotować jeszcze z 10 min.

Wrzucić posiekane liście bazylii i zmiksować blenderem na gładki krem. Przyprawić pieprzem i solą. Łososia wędzonego pokroić na małe kawałki.

Gotową zupę wlać na talerz, dodać kawałki łososia wędzonego i garść płatków migdałowych.