misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 678]

Zupa ziemniaczana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Wyśmienita zupa ziemniaczana z wędzonym boczkiem. Doskonała na obiad nie tylko dla dużych, ale i dla małych.

Zupa ziemniaczana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa ziemniaczana

 

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy je w średniej wielkości kostkę.

Obraną, dokładnie umytą i osuszoną marchew kroimy w drobną kostkę.

Wędzony boczek kroimy w niewielką kostkę.

Do rozgrzanego garnka wrzucamy boczek i przesmażamy. Gdy się zezłoci dodajemy mąkę i robimy zasmażkę (nie podaję ilości mąki, bo nie jestem w stanie przewidzieć ile komu tłuszczu się wytopi, a ilość mąki właśnie od tego zależy).

Do zasmażki wrzucamy marchew szybko mieszamy dodajemy ziemniaki.

Całość zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i angielskie ziele.

Gotujemy do miękkości.
Zupa ziemniaczana
Do rozgrzanego garnka wrzucamy boczek i przesmażamy
Zupa ziemniaczana
Gdy się zezłoci dodajemy mąkę i robimy zasmażkę
Zupa ziemniaczana
Całość zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i angielskie ziele
Zupa ziemniaczana
Gotujemy aż ziemniaki oraz marchewka zmiękną

Tagi:

ziemniaki