Sposób przygotowania:
Zupa ziemniaczana 4
W gotującej się wodzie należy rozpuścić jedną kostkę rosołową drobiową i pół kostki rosołowej wołowej. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, łodygę selera oraz szczyptę vegety. Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić kostkę – wrzucić do bulionu. Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do zupy. Wszystko mieszamy i gotujemy do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie. Do szklanki wlewamy 50 ml ciepłej wody, 3-4 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki, mieszamy wszystko mątewką, aby powstała jednolita konsystencja. Zabielamy zupę rozmieszaną w szklance śmietaną z wodą i mąką, ciągle mieszając. Dodajemy do zupy drobno pokrojony koperek oraz natkę pietruszki i doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku.