monika1004

monika1004

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Zupa ziemniaczana 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna, prosta i pożywna zupa ziemniaczana z marchewką, koperkiem i natką pietruszki.

Zupa ziemniaczana 4 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa ziemniaczana 4

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana 4
W gotującej się wodzie należy rozpuścić jedną kostkę rosołową drobiową i pół kostki rosołowej wołowej. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, łodygę selera oraz szczyptę vegety. Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić kostkę – wrzucić do bulionu. Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do zupy. Wszystko mieszamy i gotujemy do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie. Do szklanki wlewamy 50 ml ciepłej wody, 3-4 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki, mieszamy wszystko mątewką, aby powstała jednolita konsystencja. Zabielamy zupę rozmieszaną w szklance śmietaną z wodą i mąką, ciągle mieszając. Dodajemy do zupy drobno pokrojony koperek oraz natkę pietruszki i doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku.
Zupa ziemniaczana 4
Podstawowym składnikiem zupy są ziemniaki, a także marchewka i seler naciowy.
Zupa ziemniaczana 4
Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Zupa ziemniaczana 4
Zupę zabielamy mąką i śmietaną rozrobioną w wodzie.

Tagi:

ziemniaki