Sposób przygotowania:
Zupa ziemniaczana z majerankiem
Marchewki, seler i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Boczek i kiełbasę pokroić w małą kostkę. W garnku rozgrzać trochę oleju, zrumienić na nim boczek i kiełbasę. Wytopiony tłuszcz odlać. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do boczku z kiełbasą, zeszklić. Do garnka wrzucić przygotowane warzywa. Smażyć razem ok. 10 minut, często mieszając. Do podsmażonych warzyw z kiełbasą i boczkiem wlać bulion, zagotować. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Na patelnię wlać tłuszcz wytopiony z kiełbasy i boczku, dodać mąkę, lekko ją zrumienić. Do zasmażki wlać szklankę zimnej wody, rozmieszać. Następnie zahartować ją 2-3 chochlami zupy. Zahartowaną zasmażkę wlać do zupy, cały czas mieszając. Dodać trochę pieprzu i majeranek. Gotować jeszcze chwilę na małym ogniu. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.