Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa ziemniaczana z majerankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa ziemniaczana na wędzonym boczku i mocno wędzonej kiełbasie czosnkowej, z dużą ilością majeranku i z zasmażką.

Zupa ziemniaczana z majerankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa ziemniaczana z majerankiem

 

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 10 dkg selera korzeniowego
  • 10 dkg pora
  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 cebuli
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 15 dkg kiełbasy czosnkowej mocno wędzonej
  • olej do smażenia
  • 2,5 l bulionu wieprzowego
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki majeranku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana z majerankiem
Marchewki, seler i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Boczek i kiełbasę pokroić w małą kostkę. W garnku rozgrzać trochę oleju, zrumienić na nim boczek i kiełbasę. Wytopiony tłuszcz odlać. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do boczku z kiełbasą, zeszklić. Do garnka wrzucić przygotowane warzywa. Smażyć razem ok. 10 minut, często mieszając. Do podsmażonych warzyw z kiełbasą i boczkiem wlać bulion, zagotować. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Na patelnię wlać tłuszcz wytopiony z kiełbasy i boczku, dodać mąkę, lekko ją zrumienić. Do zasmażki wlać szklankę zimnej wody, rozmieszać. Następnie zahartować ją 2-3 chochlami zupy. Zahartowaną zasmażkę wlać do zupy, cały czas mieszając. Dodać trochę pieprzu i majeranek. Gotować jeszcze chwilę na małym ogniu. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Zupa ziemniaczana z majerankiem
Obrane i starte marchewki pietruszka i seler i pokrojony por.
Zupa ziemniaczana z majerankiem
Pokrojona cebula dodana do zrumienionego boczku z kiełbasą.
Zupa ziemniaczana z majerankiem
Przygotowane warzywa wrzucone do garnka i podsmażane.
Zupa ziemniaczana z majerankiem
Pszenna mąka zrumieniona lekko na wytopionym tłuszczu.