Sposób przygotowania:
Zupa ziemniaczana z cebulą, czosnkiem i boczkiem
1. Mięso oczyszczamy i myjemy. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie wywar przecedzamy.
2. Czosnek, cebulę i ziemniaki obieramy. Ziemniaki płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy razem z boczkiem, cebulą i czosnkiem w kosteczkę.
3. W drugim garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, gdy będzie szklista dodajemy czosnek i boczek, chwilę przesmażamy cały czas mieszając, następnie wrzucamy ziemniaki i listek laurowy, znów przesmażamy. Do przesmażonych warzyw wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości.
4. Na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, koperkiem i majerankiem. Podajemy bardzo gorącą.
2. Czosnek, cebulę i ziemniaki obieramy. Ziemniaki płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy razem z boczkiem, cebulą i czosnkiem w kosteczkę.
3. W drugim garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, gdy będzie szklista dodajemy czosnek i boczek, chwilę przesmażamy cały czas mieszając, następnie wrzucamy ziemniaki i listek laurowy, znów przesmażamy. Do przesmażonych warzyw wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości.
4. Na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, koperkiem i majerankiem. Podajemy bardzo gorącą.