KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Zupa ziemniaczana z cebulką i prosciutto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wspaniała zupa ziemniaczana, najlepsza na jesienny obiad.

Zupa ziemniaczana z cebulką i prosciutto Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa ziemniaczana z cebulką i prosciutto

 

  • 3 szt. surowych ziemniaków,
  • mała pietruszka,
  • 1/8 małego selera,
  • 3 szt. cebule,
  • 5 ząbków czosnku
  • 300 ml bulionu,
  • kilka plasterków włoskiej szynki prosciutto,
  • 3 łyżki dobrej oliwy,
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • mały topiony serek,
  • 1/8 szklanki śmietany,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatowej,
  • do dekoracji świeży tymianek,

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana z cebulką i prosciutto
Rozgrzewamy patelnię, skrapiamy oliwą, smażymy cebulę, ziemniaki i pozostałe warzywa, przez około 10 minut, następnie wlewamy bulion i gotujemy kolejne 10 minut. Przekładamy do garnka, dodajemy wszystkie przyprawy, śmietanę i mleko wszystko miksujemy na jednolitą masę, gotujemy kilka minut do zagęszczenia konsystencji.Na patelni smażymy dwie duże cebulę na oliwie, do zeszklenia, solimy pieprzymy do smaku. Do talerza wlewamy gęsty krem z ziemniaków na środku dekorujemy smażoną cebulą oraz plasterkiem szynki, układamy kilka listków tymianku. SMACZNEGO.
Zupa ziemniaczana z cebulką i prosciutto
Etap 1