Sposób przygotowania:
Zupa ziemniaczana z pieczoną dynią
Marchew i seler naciowy pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i dodać masło, postawić na gazie. Pora umyć dokładnie i posiekać, wrzucić do garnka, całość chwilę dusić na maśle,mieszając.
Obrane, umyte ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Wymieszać, zalać wodą, dodać przyprawę (użyłam naturalnej przyprawy typu jarzynka) i zagotować.
W międzyczasie dynię obrać ze skóry (lub nie, w zależności od odmiany), zmiksować blenderem na puree, wrzucić do zupy, gdy warzywa będą miękkie.
Dodać pozostałe przyprawy: kumin, kurkumę i gałkę, całość zagotować i zdjąć z ognia. Podawać posypaną świeżo mielonym pieprzem.
Obrane, umyte ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Wymieszać, zalać wodą, dodać przyprawę (użyłam naturalnej przyprawy typu jarzynka) i zagotować.
W międzyczasie dynię obrać ze skóry (lub nie, w zależności od odmiany), zmiksować blenderem na puree, wrzucić do zupy, gdy warzywa będą miękkie.
Dodać pozostałe przyprawy: kumin, kurkumę i gałkę, całość zagotować i zdjąć z ognia. Podawać posypaną świeżo mielonym pieprzem.