Sposób przygotowania:
Zupa ziemniczana z dynią
Kości umyć włożyć do garnka, wlać 1,5 l wody, dodać liście laurowe, odrobinę soli i ugotować wywar. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, włożyć do garnka. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z ziemniakami, dodać wywar z kości,( mięso obrać i dodać do ugotowanej zupy) posiekaną cebulę i gotować około 15 minut. Obraną dynię pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym maśle, połączyć z zupą i gotować jeszcze około 8-10 minut. Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, połączyć z zupą, dodać obrane z kości mięso, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup w płynie. Przed podaniem zupę posypać posiekaną natka pietruszki.