femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Zupa ziemniaczana z poobiadowych pozostałości

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zupa ziemniaczana ( nazywana inaczej kartoflanką ) to świetna opcja dla osób zabieganych, które często nie mają pomysłu obiad..

Zupa ziemniaczana z poobiadowych pozostałości Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa ziemniaczana z poobiadowych pozostałości

 

  • 3 - 4 ziemniaki
  • około 1 litr wody
  • około 2 łyżki mąki
  • 0,75 szklanki kwaśnego (zsiadłego) mleka
  • świeży lub mrożony koperek
  • sól

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana z poobiadowych pozostałości
Jeśli zostały Ci ziemniaki z obiadu nie wyrzucaj ich! Możesz śmiało wykorzystać je do ugotowania zupy kartoflanej. Jeśli jednak nie masz takich pozostałości to ziemniaki obierz, umyj i pokrój w duża kostkę. Do garnka wlej zimną wodę, dodaj sól i zagotuj. Na gotującą się wodę wrzucaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie sporządź zawiesinę z mąki i kwaśnego mleka, którą należy wlewać powoli do wywaru, cały czas mieszając. Całość zagotuj. Na samym końcu do zupy wsyp koperek i dokładnie wymieszaj.Gotowe! Smacznego :)
Zupa ziemniaczana z poobiadowych pozostałości
Kartoflanka to świetna zupa dla osób leniwych, którym nie chce się gotować oraz zapracowanych, którzy nie mają na to czasu.

Tagi:

ziemniaki