Jadwiga Górka

Jadwiga Górka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Zupa ziołowa na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Łatwa do przygotowania, bardzo smaczna i orzeźwiająca zupa. Polecam serdecznie!

Zupa ziołowa na maślance

Składniki:

Zupa ziołowa na maślance

 

  • 1 cukinia
  • 2 małe ogórki sałatkowe
  • 1 dymka
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 - 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki rosołu
  • pól litra maślanki
  • sól
  • pieprz
  • świeże kwiaty nasturcji lub cukinii
  • ewentualnie 2 łyżki gęstej śmietany

Sposób przygotowania:

Zupa ziołowa na maślance
Dokładnie umyć cukinię i ogórki. Warzywa pokroić w drobną kosteczkę. Dymkę oczyścić, pokroić w talarki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Zioła opłukać, osuszyć, posiekać. Rozgrzać oliwę, wrzucić cukinię, połowę rozdrobnionych ogórków, dymkę i czosnek. Zalać rosołem i gotować przez 1 - 2 minuty. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Odłożony ogórek zmiksować z ziołami. Wymieszać z maślanką. Dodać do ostudzonego rosołu z warzywami. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rozlać do talerzy. Przed podaniem udekorować świeżymi kwiatami nasturcji bądź cukinii. Można też zrobić małe, dekoracyjne kleksy ze śmietany.

Tagi:

cukinia