marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupka orientalna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sporządzić wywar z jarzyn i posiekanego i posiekanego, obsmażonego mięsa. Gotować ok.45 m. z resztą składników. Doprawić i nalewać.

Zupka orientalna

Składniki:

Zupka orientalna

 

  • 300 g. mięsa drobiowego, np. kurczaka lub indyka,
  • 3 kolorowe papryki,
  • 1 por,
  • 200 g. groszku mrożonego,
  • 2 duże marchewki,
  • 200 g. ryżu lub makaronu sojowego,
  • olej do obsmażania mięsa,
  • sól,
  • przyprawa `Złoty Smok",
  • 100 g. sezamu białego,
  • sos sojowy,
  • 1,5 l .wrzątku.

 

Sposób przygotowania:

Zupka orientalna
Warzywa oczyścić i opłukać oraz pokroić, a drób opłukać i pokroić. Dodać do garnka jarzyny, a mięso drobiowe natrzeć przyprawą chińską i obsmażyć na oleju w garnku, po czym zalać wodą i gotować ok. 45 min. Pod koniec doprawić olejem sojowym i dosolić w razie potrzeby. Rozlewać zupę do filiżanek lub talerzy głębokich do zup. Podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem sojowym.