bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Zupka rabarbarowa z lanym ciastem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupka jest bardzo szybka do zrobienia i robię ją zawsze w sezonie rabarbarowym. Jak dla mnie jest to smak z dzieciństwa.

Zupka rabarbarowa z lanym ciastem

Składniki:

Zupka rabarbarowa z lanym ciastem

 

  • 3 litry wody
  • 5 średniej wielkości łodygi rabarbaru
  • pół szklanki cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Zupka rabarbarowa z lanym ciastem
Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy. Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałeczki, jak woda zakipi to wrzucamy go do wody, wsypujemy cukier i to ma kipieć około 15 minut. Robimy lane ciasto: jajka rozbijamy widelcem, dodajemy mąkę i razem mieszamy. Na kipiącą zupę wlewamy cieniutko łyżką ciasto, żeby robiły się małe kluseczki. Zdejmujemy zupę z ognia i zabielamy śmietaną według uznania. W razie potrzeby do zupy dodać cukru. Zupka najlepiej smakuje przestudzona.