BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 817]

Zupa ryżowa z kalafiorem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam smaczną , lekką zupę ryżową. Dodanie do zupki świeżego kalafiora dodaje smaku i aromatu zupie.

Zupa ryżowa z kalafiorem

Składniki:

Zupa ryżowa z kalafiorem

 

  • woda około 1,5 - 2 litrów,
  • udko kurczaka 1 szt,
  • szyja indycza 1 szt,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • duża marchewka,
  • różyczki kalafiora z 1/2 szt,
  • lubczyk poszatkowany kilka listków,
  • natka pietruszki,
  • ryż długo ziarnisty 1 szkl,
  • ziele angielskie 3 ziarenka,
  • listek laurowy,
  • sól,pieprz do smaku,
  • przyprawa w płynie do smaku,

 

  • można zrobić wywar na kostce rosołowej.

Sposób przygotowania:

Zupa ryżowa z kalafiorem
Mięso rosołowe dokładnie oczyszczamy i płuczemy.

Następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą (ok.1,5 - 2 litrów).

Doprowadzamy do zagotowania,ściągamy szumowiny wytworzone podczas gotowania. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz przyprawy.

Po ok. 30 minutach gotowania dokładamy przepłukany zimną wodą ryż a także oczyszczone,opłukane różyczki kalafiora.

Gotujemy na niewielkim ogniu, aż wszystko zmięknie.

W razie konieczności gdyby zupa wyszła za gęsta ( co mi sie już zdarzyło) podlewamy przegotowaną wodą.

Pod koniec gotowania doprawiamy jeszcze do smaku i dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki.