suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Zupka szpinakowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam zdrową i pyszną zupę ze szpinakiem.

Zupka szpinakowa

Składniki:

Zupka szpinakowa

 

  • ok 60 dag szpinaku świeżego;
  • 2 marchewki;
  • 20 dag młodej cukinii;
  • 1 korzeń pietruszki;
  • 1 l rosołu;
  • 1 cebula;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • 1 łyżka masła lub margaryny;
  • łyżeczka siekanej zielonej pietruszki i koperku;
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany;
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupka szpinakowa
. Marchewkę i pietruszkę po obraniu kroimy w drobną kostkę, podobnie cukinię,szpinak po umyciu grubo kroimy, cebulę drobniutko siekamy i podsmażamy na maśle lub margarynie, następnie dodajemy dodajemy pokrojone warzywa i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok 10 min. Następnie dodajemy mąkę i całość smażymy jeszcze ok 3 min cały czas mieszając. Zalewamy rosołem i gotujemy jeszcze ok 5-10 min (do miękkości warzyw). Doprawiamy przyprawami i jogurtem (śmietaną ), przed podaniem posypujemy zieleniną.