WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Zupka warzywna z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatna zupka warzywna na bazie ekologicznych warzyw: ziemniaka, marchewki, pietruszki i pora z natką pietruszki i koperkiem oraz jajkiem.

Zupka warzywna z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupka warzywna z jajkiem

 

  • 1 duży ziemniak lub 2 mniejsze
  • 1 marchewka
  • kawałek pietruszki
  • kawałek ok. 5cm pora zielonej części
  • natka pietruszki
  • natka koperku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ok. 0,5-1 łyżeczka kszy manny

Sposób przygotowania:

Zupka warzywna z jajkiem

ETAP 1:

Ziemniaka obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Warzywa umieścić w garnku. Pora umyć i pokroić na kawałki. Warzywa zalać wodą tak aby je tylko przykryła. Dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki i koperku. Dołożyć łyżeczkę masła i ustawić na gazie. Zagotować i gotować aż warzywa będą mięciutkie.

Następnie warzywa pognieść tłuczkiem do ziemniaków. Wsypać kaszę manną i gotować aż zupka zgęstnieje. Wbić jajko rozmieszać je dobrze widelcem i gotować kilka minut aż jajko się zetnie a zupka będzie gęsta i aksamitna. Podawać lekko przestudzoną żeby dzieci się nie poparzyły.

Można też zmiksować dodatkowo blenderem na papkę.

Zupka warzywna z jajkiem
Zupka warzywna po wbiciu jajka i rozmieszaniu go
Zupka warzywna z jajkiem
Zupka warzywna po wsypaniu kaszy manny dla zagęszczenia
Zupka warzywna z jajkiem
Zupka warzywna po zagotowaniu przed rozgnieceniem
Zupka warzywna z jajkiem
Wszystkie składniki na zupkę w rondlu przed zagotowaniem