zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2394]

Domowy zakwas na żur

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jakoś tak się złożyło, że nie robiłam sama zakwasu na żur. I w sumie nie wiem dlaczego skoro sama robię zakwas na chleb. Teraz to się zmieni.

Domowy zakwas na żur Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowy zakwas na żur

 

Sposób przygotowania:

Domowy zakwas na żur
Słoik na zakwas należy wyparzyć. Potem wlać do niego wodę i dodać mąkę, wymieszać zawartość.

Do słoika wrzucić przyprawy, czosnek ( ja lekko zgniotłam ząbki ) i chleb.

Wymieszać i zakryć słoik gazą i zawiązać dookoła dla zabezpieczenia lub założyć gumkę.

Tak przygotowany słoik odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni codziennie raz mieszając ( drewnianą łyżką ).

Po tym czasie przecedzić zakwas i możemy już gotować żur.

Zakwas można przechowywać w lodówce do 3 tygodni.
Domowy zakwas na żur
zakwas po przygotowaniu przed zakryciem gazą
Domowy zakwas na żur
tak wygląda mój zakwas zaraz po przecedzeinu