Sposób przygotowania:
Domowy zakwas na żur
Słoik na zakwas należy wyparzyć. Potem wlać do niego wodę i dodać mąkę, wymieszać zawartość.
Do słoika wrzucić przyprawy, czosnek ( ja lekko zgniotłam ząbki ) i chleb.
Wymieszać i zakryć słoik gazą i zawiązać dookoła dla zabezpieczenia lub założyć gumkę.
Tak przygotowany słoik odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni codziennie raz mieszając ( drewnianą łyżką ).
Po tym czasie przecedzić zakwas i możemy już gotować żur.
Zakwas można przechowywać w lodówce do 3 tygodni.
Do słoika wrzucić przyprawy, czosnek ( ja lekko zgniotłam ząbki ) i chleb.
Wymieszać i zakryć słoik gazą i zawiązać dookoła dla zabezpieczenia lub założyć gumkę.
Tak przygotowany słoik odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni codziennie raz mieszając ( drewnianą łyżką ).
Po tym czasie przecedzić zakwas i możemy już gotować żur.
Zakwas można przechowywać w lodówce do 3 tygodni.
jagoda59