Sposób przygotowania:
Żur Eli na wywarze z golonek i nóżekprzygotowanie zupy
Do wywaru z golonek i nóżek włożyć opłukane wędzone żeberko. Gotować aż mięso będzie miękkie, wyjąć i ostudzić. Mięso oddzielić od kości i pokroić w kostkę.
przygotowanie zupy cd
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Ziemniaki wrzucić do wywaru i gotować do miękkości.
przygotowanie zupy cd
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie zupy cd
Na patelni rozgrzać smalec, dodać cebulę, usmażyć i dodać do zupy. Chwilę razem gotować. Do ziemniaków z cebulą wlać zakwas i zagotować. Do żuru dodać pokrojone mięso z żeberek i doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi.
Smacznego!