eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Żur Eli na wywarze z golonek i nóżek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Po gotowaniu galertu pozostał mi wywar z golonek i nóżek wieprzowych. Do wywaru dodałam wysokie, wędzone żebro i ugotowałam żur.

Żur Eli na wywarze z golonek i nóżek

Składniki:

Żur Eli na wywarze z golonek i nóżek

wywar

  • 3 litry wywaru z golonek i nóżek wieprzowych
  • 800 g wysokiego, wędzonego żeberka

warzywa

dodatki

  • 1 łyżka smalcu
  • 1 litr zakwasu na żur

przyprawy

Sposób przygotowania:

Żur Eli na wywarze z golonek i nóżek

przygotowanie zupy

Żur Eli na wywarze z golonek i nóżek
Oddzielone od kości m.ięso pokroić w kostkę

Do wywaru z golonek i nóżek włożyć opłukane wędzone żeberko. Gotować aż mięso będzie miękkie, wyjąć i ostudzić. Mięso oddzielić od kości i pokroić w kostkę.

przygotowanie zupy cd

Żur Eli na wywarze z golonek i nóżek
Obrane i opłukane ziemniaki pokroić w kostkę.

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Ziemniaki wrzucić do wywaru i gotować do miękkości.

przygotowanie zupy cd

Żur Eli na wywarze z golonek i nóżek
Obraną z łupinek cebulę pokroić w kostkę.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie zupy cd

Żur Eli na wywarze z golonek i nóżek
Pokrojoną cebulę usmażyć na rozgrzanym smalcu.

Na patelni rozgrzać smalec, dodać cebulę, usmażyć i dodać do zupy. Chwilę razem gotować. Do ziemniaków z cebulą wlać zakwas i zagotować. Do żuru dodać pokrojone mięso z żeberek i doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi.

Smacznego!