Sposób przygotowania:
Zupa pieczarkowa Eli na kurczakuprzygotowanie wywaru
Udka opłukać i włożyć do dużego garnka. Do udek dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wlać 4 litry wody,posolić do smaku i gotować aż mięso będzie miękkie.
przygotowanie wywaru cd
Ugotowane udka wyjąć z wywaru, ostudzić i pokroić w kostkę.
przygotowanie pieczarek
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
przygotowanie pieczarek cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie pieczarek cd
Na dużej patelni roztopić masło, dodać pieczarki i cebulę. Oprószyć pieczarki solą, pieprzem i usmażyć.
przygotowanie warzyw
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
przygotowanie warzyw cd
Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie zupy
Do ugotowanego wywaru dodać przesmażone pieczarki, jarzyny i ziemniaki. Gotować zupę aż wszystko będzie miękkie. Do śmietany dodać mąkę, wymieszać, wlać do zupy i zagotować. Do zupy dodać pokrojone mięso i doprawić ją maggi do smaku. Rozlać zupę na talerze i udekorować natką pietruszki. Smacznego!