eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zupa pieczarkowa Eli na kurczaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam zupę pieczarkową którą ugotowałam na udkach kurczaka bez skóry i kości. Ugotowałam większą ilość i resztę wrzącej zupy wlałam do słoików i po zassaniu zakrętek i ostudzeniu włożyłam do lodówki.

Zupa pieczarkowa Eli na kurczaku

Składniki:

Zupa pieczarkowa Eli na kurczaku

wywar

pieczarki

warzywa

  • 8 dużych ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera

dodatki

  • 330 g śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki mąki
  • maggi do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa Eli na kurczaku

przygotowanie wywaru

Zupa pieczarkowa Eli na kurczaku
Ugotować wywar na udkach z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Udka opłukać i włożyć do dużego garnka. Do udek dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wlać 4 litry wody,posolić do smaku i gotować aż mięso będzie miękkie.

przygotowanie wywaru cd

Zupa pieczarkowa Eli na kurczaku
Ugotowane i ostudzone udka pokroić w kostkę.

Ugotowane udka wyjąć z wywaru, ostudzić i pokroić w kostkę.

przygotowanie pieczarek

Zupa pieczarkowa Eli na kurczaku
Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki.

Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.

przygotowanie pieczarek cd

Zupa pieczarkowa Eli na kurczaku
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie pieczarek cd

Zupa pieczarkowa Eli na kurczaku

Na dużej patelni roztopić masło, dodać pieczarki i cebulę. Oprószyć pieczarki solą, pieprzem i usmażyć.

przygotowanie warzyw

Zupa pieczarkowa Eli na kurczaku

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

przygotowanie warzyw cd

Zupa pieczarkowa Eli na kurczaku

Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie zupy

Zupa pieczarkowa Eli na kurczaku

Do ugotowanego wywaru dodać przesmażone pieczarki, jarzyny i ziemniaki. Gotować zupę aż wszystko będzie miękkie. Do śmietany dodać mąkę, wymieszać, wlać do zupy i zagotować. Do zupy dodać pokrojone mięso i doprawić ją maggi do smaku. Rozlać zupę na talerze i udekorować natką pietruszki. Smacznego!