kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 971]

Zupa ogórkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na pyszną zupę ogórkową. Przygotowana na żeberkach z ziemniakami z dodatkiem swojskiego mleka. Polecam na obiad.

Zupa ogórkowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa ogórkowa

 

  • 1 l wody
  • 30 dag żeberek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 - 4 ziemniaki
  • słoik tartych kiszonych ogórków ( 0,5 l )
  • 1/2 szkl swojskiego mleka
  • 1 łyżka pokrojonego zielonego koperku

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Mięso myjemy i osuszamy, wkładamy do gotującej się wody, i gdy sie gotują zbieramy szumowiny. Gdy żeberka się gotują obieramy pietruszkę i marchewkę, myjemy i kroimy w kostkę. Po 25 minutach gotowania żeberek wkładamy pokrojonę warzywa.

Ziemniaki obieramy ze skórki i wkładamy do wody, myjemy i kroimy w sporą kostkę i wkładamy do garnka z gotującym się mięsem i warzywami. Do ugotowanych warzyw dokładamy starte kiszone ogórki i jeszcze razem gotujemy razem przez około 10 minut.

Na samym końcu wlewamy mleko.

Przed podaniem dekorujemy zielonym koperkiem.
Zupa ogórkowa
Obrane ze skórki warzwa kroimy w kostkę.
Zupa ogórkowa
Obrane ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę.