eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Wypasiony kapuśniak Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam kapuśniak z kiszonej kapusty. Ugotowałam go na boczku wędzonym i wieprzowinie z dodatkiem grzybów.

Wypasiony kapuśniak Eli

Składniki:

Wypasiony kapuśniak Eli

wywar

grzyby

  • 500 g mrożonych podgrzybków - ja miałam kapelusze
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka smalcu ze skwarkami
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

warzywa

  • 1.20 kg kiszonej kapusty
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 8 dużych ziemniaków

dodatki

  • maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Wypasiony kapuśniak Eli

przygotowanie wywaru

Wypasiony kapuśniak Eli
Mięso i boczek gotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Do dużego garnka włożyć boczek i mięso. Do mięsa dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wlać wodę, posolić i gotować około 30 minut.

przygotowanie składników

Wypasiony kapuśniak Eli
Wyłożoną na deskę kapustę kiszoną posiekać.

Kapustę kiszoną wyłożyć na deskę i posiekać.

przygotowanie składników cd

Wypasiony kapuśniak Eli
Obrane i opłukane jarzyny zetrzeć na tarce.

Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie składników cd

Wypasiony kapuśniak Eli
Ugotować obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i ugotować.

przygotowanie grzybów

Wypasiony kapuśniak Eli

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie grzybów cd

Wypasiony kapuśniak Eli

Na patelni rozgrzać smalec ze skwarkami,dodać cebulę i pokrojone grzyby. Całość oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.

przygotowanie zupy

Wypasiony kapuśniak Eli

Do podgotowanego mięsa i boczku dodać kapustę i jarzyny. Całość gotować aż wszystko będzie miękkie.

przygotowanie zupy cd

Wypasiony kapuśniak Eli

Do miękkiej kapusty dodać ugotowane ziemniaki razem z wodą, usmażone z cebulą grzyby i zagotować.

przygotowanie zupy cd

Wypasiony kapuśniak Eli

Ostudzone mięso i boczek pokroić w kostkę.

przygotowanie zupy cd

Wypasiony kapuśniak Eli

Do gotowej zupy dodać mięso i boczek. Doprawić zupę maggi do smaku. Smacznego!