Żur z dodatkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 2

taki nietypowy dzisiejszy obiadek

Żur z dodatkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żur z dodatkami

 

  • Żur w butelce 0.5 l
  • woda 2,5 l
  • przyprawy typu: majeranek, sól,pieprz, liść laurowy
  • kiełbasa 200 gram
  • cebula 1 sztuka
  • szczypior do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Żur z dodatkami
Do dużego garnka wlewamy wodę 2,5 litra  i gotujemy.Wlewamy powoli połowę  żuru z butelki, dodajemy kiełbasę oraz przyprawy.Następnie energicznie wstrząsamy butelką z żurem by  się rozpuścił i dolewamy do wywaru.Cały czas mieszamy. Gotujemy. Ziemniaki obieramy,i osobno gotujemy.Następnie tłuczemy tłuczkiem. Cebulę podsmażamy na oleju. Do miseczki wkładamy porcje ziemniaków, które obsypujemy usmażoną cebulką oraz świeżym szczypiorkiem. Polewamy żurem.
Żur z dodatkami
zdjęcie przedstawia ugotowaną zupę żur na gorąco
Żur z dodatkami
ziemniaki po ugotowaniu tłuczemy tuczkiem
Żur z dodatkami
pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na złocisty kolor
Żur z dodatkami
świeży szczyior płukamy i kroimy w kosteczkę