Agnieszka 250897

Agnieszka 250897

Szef Kuchni
[Przepisów: 116]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Żurawinowy torcik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne i lubiane!

Żurawinowy torcik

Składniki:

Żurawinowy torcik

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Nadzienie:
  • 1 duży słoik żurawiny z kompotu,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 100 dag tłustego twarogu
  • cukier waniliowy,
  • 20 dag cukru,
  • sok i skórka z jednej cytryny,
  • 7 łyżeczek żelatyny,
  • 20 dag kremówki

 

Sposób przygotowania:

Żurawinowy torcik
Biszkopt: Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i żółtka cały czas ubijając. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać szpatułką. Wylać na formę i piec w temp. 180C około 30-40min. Nadzienie: Żurawinę odsącz, zalewę zachowaj. Mąkę ziemniaczana wymieszaj z 6 łyżkami zalewy z żurawiny. Pozostałą zalewę zagotuj, dodaj żurawinę, wlej rozrobioną mąkę ziemniaczaną, gotuj aż masa zgęstnieje. Twaróg przepuść przez maszynkę. Utrzyj na gładką masę z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem oraz skórką z cytryny. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, następnie rozpuść podgrzewając. Śmietanę ubij na sztywno, połącz z masą serową i rozpuszczoną żelatyną. Ostudzony biszkopt przekrój na pół. Na jednym placku rozsmaruj masę żurawinową, następnie krem twarogowy. Przykryj drugim biszkoptem. Ciasto wstaw do lodówki na 2h. Smacznego!

Tagi:

biszkopt