Sposób przygotowania:
Żurawinowy torcik
Biszkopt: Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i żółtka cały czas ubijając. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać szpatułką. Wylać na formę i piec w temp. 180C około 30-40min. Nadzienie: Żurawinę odsącz, zalewę zachowaj. Mąkę ziemniaczana wymieszaj z 6 łyżkami zalewy z żurawiny. Pozostałą zalewę zagotuj, dodaj żurawinę, wlej rozrobioną mąkę ziemniaczaną, gotuj aż masa zgęstnieje. Twaróg przepuść przez maszynkę. Utrzyj na gładką masę z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem oraz skórką z cytryny. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, następnie rozpuść podgrzewając. Śmietanę ubij na sztywno, połącz z masą serową i rozpuszczoną żelatyną. Ostudzony biszkopt przekrój na pół. Na jednym placku rozsmaruj masę żurawinową, następnie krem twarogowy. Przykryj drugim biszkoptem. Ciasto wstaw do lodówki na 2h. Smacznego!