mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Żurek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Najlepiej smakuje gdy zimno za oknem, bardzo rozgrzewa i świetnie smakuje zarówno z kiełbaską jak i z pokrajanym jajkiem na twardo:)

Żurek

Składniki:

Żurek

 

  • 3-4 pęta kiełbasy
  • 0,5 l gotowego żuru (zakiszonej mąki razowej żytniej)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • cebulka
  • 2-3 suszone grzybki (lub pokrojone 2-3 pieczarki)
  • 1 łyżka majeranku
  • 2-3 listki laurowe
  • ew. dodatkowo 4 jajka na twardo

Sposób przygotowania:

Żurek
Kiełbasę zalać wodą, pogotować chwilę. Wrzucić grzybki, obraną cebulkę i ząbki czosnku w całości. Dodać listki laurowe, majeranek. Gotować ok. 20 min. po czym wlać żur i gotować jeszcze ok. 10 min. Doprawić do smaku. Wyjąć cebulkę i ząbki czosnku (żurek przeszedł już ich aromatem). Jajka pokroić w cząstki, a kiełbasę w plasterki lub kostkę. Zalać żurkiem. Podawać gorące z dodatkiem pieczywa.