Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Żurek anglo-Buniowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Trochę dziwnie gotuje się typowo polską zupę używając opisanych nie po ,, naszemu ,, produktów szczególnie , że mój angielski szczątkowy

Żurek anglo-Buniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek anglo-Buniowy

 

  • 1 opakowanie Żurku ( Winiary lub Knorr - do kupienia na ,, polskich ,, półkach w Tesco lub ,, funciaku ,, )
  • 30 dag mięsa mielonego z indyka ( British Turkey Mince )
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1/2 średni patat (sweet potatoes ) - dodałam bo miałam trochę małe ziemniaki , a był w domu
  • 1 średni pasternak (parsnip )- normalnie używam pietruszkę ( korzeń )
  • 1 marchew duża
  • 1 cebula biała
  • 1 łyżka oleju (cooking oil - nie mam pojęcia jaki- chyba słonecznikowy )
  • 1 łyżka masła ( użyłam Lurpak spreadable )
  • 1/2 szklanki śmietany ( dałam Fresh british Soured cream )
  • majeranek do smaku ( marjoram )
  • pieprz czarny mielony do smaku ( black pepper powder )
  • 1/4 kostki Oxo do drobiu ( Oxo chicken ) - lub inna przyprawa ( vegeta , maggi, sól-pieprz-papryka )
  • 1 kiełbasa myśliwska Sokołów ( lub inna polska - tą kupiono w litewskim sklepie - ,, Polish sausage Hunting ,,)
  • natka pietruszki ( parsley - kupiłam w doniczce na stoisku z ziołami w Tesco )
  • 750 mll wody

 

Sposób przygotowania:

Żurek anglo-Buniowy

Obrać ziemniaki ,
patat , marchew i cebulę .Pokroić - ziemniaki , patat i marchew w kostkę ,
cebulę w drobne paseczki, a pasternak utrzeć na grubych oczkach tarki
jarzynowej ) . W garnku rozgrzać olej z masłem i zeszklić cebulę . Wlać wodę .
Dołożyć ziemniaki , patat i marchew. Zagotować .Mięso wymieszać z rozkruszoną
przyprawą Oxo i 2 łyżkami drobno pokrojonej natki pietruszki .Uformować małe
kulki ( mnie wyszło ok 50 szt ) .Wrzucać mięso na gotujący wywar i gotować
wszystko razem ok. 30 minut. W trakcie gotowania wrzucić drobno pokrojoną kiełbasę
.Zupę rozrobić z 1 szklanką  zimnej wody
i wlać do zupy ( daję więcej wody bo w trakcie gotowania część się wygotowała a
to , że żurek będzie delikatniejszy nie zaszkodzi ). Gotować 10 minut. Śmietanę
zmieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy - wlać do garnka i już nie gotować
.  Doprawić zupę majerankiem , pieprzem
.Podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki ( ja dodałam trochę pokrojonego
drobnego szczypiorku bo natka mi się skończyła - a szczypiorek był - nie
zmienia smaku - można użyć ).


W zasadzie wiele
smakowo się nie różni od tego prostego żurku jaki gotuję w domu . Trochę
musiałam eksperymentować - ale wnuki wyprosiły polską zupkę .


Tym którzy są w
podobnej sytuacji ( to znaczy siedzą po za krajem  , a mają ochotę na coś swojskiego )
podpowiadam jakich produktów mogą użyć .Podstawowych typu marchew , ziemniaki ,
cebula podaję po ,, naszemu ,, bo każdy na oko rozpozna na półce .


 
Żurek anglo-Buniowy
Żurek anglo-Buniowy
Żurek anglo-Buniowy
Żurek anglo-Buniowy