kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Żurek kujawski wg kloruś

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tradycyjny żurek kujawski na domowym zakwasie to najlepsza propozycja na wielkanocna zupę. Nie za kwaśny, bardzo treściwy... pyszny!

 Żurek kujawski wg kloruś

Składniki:

Żurek kujawski wg kloruś

 

  • 1l zakwasu na żurek
  • 3 średnie marchewki
  • 3 średnie pietruszki
  • Por
  • Pół dużego selera
  • Biała cebula
  • 100g wędzonego boczku
  • 500g białej kiełbasy
  • 150ml śmietany
  • sól, czarny pieprz w kulkach, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek, 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Żurek kujawski wg kloruś
Marchew, pietruszkę, seler i por umyć, obrać i gotować w osolonej wodzie około 30 minut. Odcedzić. Powinniśmy otrzymać około 2l wywaru warzywnego. Do wywaru dodać kiełbasy i boczek oraz liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować jeszcze pół godziny. Kiełbasę i boczek wyjąć. Do wywaru dodać zakwas, zagotować a następnie zaprawić śmietaną wymieszaną z gorącą zupą. Włożyć z powrotem pokrojone kiełbasy i boczek. Serwować z gotowanym jajkiem.