mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Żurek z kiełbasą i jajem wg Mychy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny, rozgrzewający żurek z kiełbasą i jajkiem na twardo:)

Żurek z kiełbasą i jajem wg Mychy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żurek z kiełbasą i jajem wg Mychy

 

Sposób przygotowania:

Żurek z kiełbasą i jajem wg Mychy
Marchew obierać i wypłukać pod bieżącą wodą .Czosnek obierać. Kiełbasę pokroić w plasterki. Do garnka przełożyć warzywa i kiełbasę, zalać to wrzącym wywarem warzywnym lub drobiowym. Do garnka dodać przyprawy. Gotować całość na niewielkim ogniu około 10-15 minut. Po tym czasie stopniowo wlewać do wywaru zakwas na żurek tak, aby uzyskać odpowiedni smak i kwaśność żurku. Całość doprowadzić do zagotowania. Pod koniec gotowania dodać majeranek, śmietanę i ponownie zagotować. Ugotowaną marchewkę wyjąć z wywaru i pokroić w plasterki. Jajka ugotowane na twardo obrać i pokroić w plasterki, dodać razem z kiełbasą i marchewką do żurku.
Żurek z kiełbasą i jajem wg Mychy
Kiełbasę pokroić w niezbyt grube ani za cienkie plasterki
Żurek z kiełbasą i jajem wg Mychy
Do wywaru dodać pokrojoną kiełbasę i przyprawy
Żurek z kiełbasą i jajem wg Mychy
Na koniec wlewać stopniowo do wywaru zakwas na żurek