jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Żurek na domowym zakwasie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Żur na domowym zakwasie smakuje wyjątkowo, inaczej niż z zakwasu z butelki ze sklepowej półki. Polecam, zwłaszcza zimową porą oraz obowiązkowo w okresie wielkanocnym!

Żurek na domowym zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek na domowym zakwasie

Zakwas

 

 

Żurek na zakwasie:

  • 2 białe kiełbaski
  • 4 jajka do podania
  • 1 mała cebula
  • ok 1,5 litra wody
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziele angielskie
  • sól, pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
  • łyżka startego chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana do zabielenia (około 1-2 łyżki),
  • bułki lub najlepiej miseczki chlebowe do podania

 

Sposób przygotowania:

Żurek na domowym zakwasie
ZAKWAS: Do słoika wlewamy wodę. Dodajemy do niej mąkę i mieszamy całość tak, by nie było gródek. Następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz chleb. Całość delikatnie mieszamy. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na około 3 dni. Zakwas mieszamy każdego kolejnego dnia (drewnianą łyżką).

ŻUREK: Wodę zagotowujemy. Dodajemy do niej kiełbaski, obraną cebulę oraz marchew. Następnie dodajemy czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy całość, tak by cebula i marchew zmiękła.

Miękką marchew wyjmujemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy ponownie do wywaru. Cebulę wyjmujemy. Kiełbasę kroimy na mniejsze części. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Z zakwasu wyjmujemy przyprawy oraz skórkę.

Resztę mieszamy i dodajemy do wywaru. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Na koniec żurek zabielamy i dodajemy chrzan. Gotowy rozlewamy na talerze lub do chlebowych miseczek. Podajemy z jajkiem.
Żurek na domowym zakwasie
Przygotowany zakwas odstawiamy na 3 dni
Żurek na domowym zakwasie
Zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej kiełbasę, marchew, cebulę i przyprawy
Żurek na domowym zakwasie
Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane studzimy i obieramy
Żurek na domowym zakwasie
Po wyjęciu przypraw z zakwasu łączymy go z wywarem