Sposób przygotowania:
Żurek na domowym zakwasie
ZAKWAS: Do słoika wlewamy wodę. Dodajemy do niej mąkę i mieszamy całość tak, by nie było gródek. Następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz chleb. Całość delikatnie mieszamy. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na około 3 dni. Zakwas mieszamy każdego kolejnego dnia (drewnianą łyżką).
ŻUREK: Wodę zagotowujemy. Dodajemy do niej kiełbaski, obraną cebulę oraz marchew. Następnie dodajemy czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy całość, tak by cebula i marchew zmiękła.
Miękką marchew wyjmujemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy ponownie do wywaru. Cebulę wyjmujemy. Kiełbasę kroimy na mniejsze części. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Z zakwasu wyjmujemy przyprawy oraz skórkę.
Resztę mieszamy i dodajemy do wywaru. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Na koniec żurek zabielamy i dodajemy chrzan. Gotowy rozlewamy na talerze lub do chlebowych miseczek. Podajemy z jajkiem.
ŻUREK: Wodę zagotowujemy. Dodajemy do niej kiełbaski, obraną cebulę oraz marchew. Następnie dodajemy czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy całość, tak by cebula i marchew zmiękła.
Miękką marchew wyjmujemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy ponownie do wywaru. Cebulę wyjmujemy. Kiełbasę kroimy na mniejsze części. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Z zakwasu wyjmujemy przyprawy oraz skórkę.
Resztę mieszamy i dodajemy do wywaru. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Na koniec żurek zabielamy i dodajemy chrzan. Gotowy rozlewamy na talerze lub do chlebowych miseczek. Podajemy z jajkiem.
skuter5
robaczek
skuter5
mocsłodkości
Czekoladka 2