Sposób przygotowania:
Barszcz biały Eli na zakwasie z pulpetamiprzygotowanie pulpetów
Cebulę obrać z łupinek i bardzo drobno pokroić.
przygotowanie pulpetów cd
Surową białą kiełbasę obrać z osłonek.
przygotowanie pulpetów cd
Do obranej kiełbasy dodać cebulę, bułkę tartą, jajko, pieprz i czosnek granulowany do smaku.
przygotowanie pulpetów cd
Białą kiełbasę wymieszać z pozostałymi składnikami i wyrobić masę. Z masy kiełbasianej formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
przygotowanie pulpetów cd
W garnku zagotować bulion. Do wrzącego bulionu wrzucić pulpety. Gotować pulpety około 15 minut i wyjąć. Pulpety przykryć i zabezpieczyć żeby nie wystygły.
przygotowanie barszczu
Przygotować dwie czubate łyżki chrzanu ze słoiczka.
przygotowanie barszczu cd
Odmierzyć 600 ml pszennego zakwasu. Wywar po pulpetach zagotować. Dodać do wywaru chrzan i jeszcze raz zagotować. Do wrzącego wywaru wlać zakwas i zagotować, cały czas mieszając.
Śmietanę wlać do osobnego garnka, dolewać gorący barszcz i mieszać. Zahartowaną śmietanę wlać do barszczu i zagotować.
Zupę ewentualnie doprawić maggi do smaku. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i przekroić na połówki.
Na talerze wlać barszcz, dodać po trzy połówki jajka i pulpety. Całość udekorować natką pietruszki. Smacznego!
gusia1000