SUPERPRZEPIS

Barszcz biały Eli na zakwasie z pulpetami

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Barszcz biały Eli na zakwasie z pulpetami

Przygotowałam świąteczny barszcz biały z dodatkiem chrzanu. Do barszczu dodałam pulpeciki z białej kiełbasy.

Składniki:

Barszcz biały Eli na zakwasie z pulpetami

pulpety

barszcz

  • 1.5 litra bulionu drobiowego
  • 600 ml zakwasu pszennego do barszczu
  • 2 duże łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 150 ml śmietany kremówki

dodatki

  • 6 jajek
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Barszcz biały Eli na zakwasie z pulpetami

przygotowanie pulpetów

Barszcz biały Eli na zakwasie z pulpetami
Obraną z łupinek cebulę pokroić w drobną kostkę.

Cebulę obrać z łupinek i bardzo drobno pokroić.

przygotowanie pulpetów cd

Barszcz biały Eli na zakwasie z pulpetami
Obrać z osłonek 400 g białej surowej kiełbasy.

Surową białą kiełbasę obrać z osłonek.

przygotowanie pulpetów cd

Barszcz biały Eli na zakwasie z pulpetami
Do miski z obraną kiełbasą dodać pozostałe składniki pulpetów.

Do obranej kiełbasy dodać cebulę, bułkę tartą, jajko, pieprz i czosnek granulowany do smaku.

przygotowanie pulpetów cd

Barszcz biały Eli na zakwasie z pulpetami
Z wyrobionej masy formować pulpety wielkości orzecha włoskiego.

Białą kiełbasę wymieszać z pozostałymi składnikami i wyrobić masę. Z masy kiełbasianej formować kulki wielkości orzecha włoskiego.

przygotowanie pulpetów cd

Barszcz biały Eli na zakwasie z pulpetami

W garnku zagotować bulion. Do wrzącego bulionu wrzucić pulpety. Gotować pulpety około 15 minut i wyjąć. Pulpety przykryć i zabezpieczyć żeby nie wystygły.

przygotowanie barszczu

Barszcz biały Eli na zakwasie z pulpetami

Przygotować dwie czubate łyżki chrzanu ze słoiczka.

przygotowanie barszczu cd

Barszcz biały Eli na zakwasie z pulpetami

Odmierzyć 600 ml pszennego zakwasu. Wywar po pulpetach zagotować. Dodać do wywaru chrzan i jeszcze raz zagotować. Do wrzącego wywaru wlać zakwas i zagotować, cały czas mieszając.

Śmietanę wlać do osobnego garnka, dolewać gorący barszcz i mieszać. Zahartowaną śmietanę wlać do barszczu i zagotować.

Zupę ewentualnie doprawić maggi do smaku. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i przekroić na połówki.

Na talerze wlać barszcz, dodać po trzy połówki jajka i pulpety. Całość udekorować natką pietruszki. Smacznego!