Sposób przygotowania:
Żurek po rosołowy
Rosół przecedzam na durszlaku. Zagotowuję. Jeśli zostały warzywa, lub mięso to kroję w kosteczkę .
Mięso ze skrzydełek oddzielam od kości, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do wywaru razem z warzywami. Wlewam zakwas , doprowadzam do wrzenia często mieszając. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, kolendrę i przyprawę do żurku. Gotuję na małym „gazie” około 15 -20 minut.
Kiełbasę kroję w plasterki i przesmażam. Przekładam do garnka z zupą. Na koniec zabielam śmietaną i doprawiam do smaku solą i białym pieprzem.
Podaję z ugotowanymi osobno ziemniakami i jajkiem na twardo.
Mięso ze skrzydełek oddzielam od kości, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do wywaru razem z warzywami. Wlewam zakwas , doprowadzam do wrzenia często mieszając. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, kolendrę i przyprawę do żurku. Gotuję na małym „gazie” około 15 -20 minut.
Kiełbasę kroję w plasterki i przesmażam. Przekładam do garnka z zupą. Na koniec zabielam śmietaną i doprawiam do smaku solą i białym pieprzem.
Podaję z ugotowanymi osobno ziemniakami i jajkiem na twardo.
Ela Dz
zbysiowa
Dokładnie Eluniu :)
2milutka
zbysiowa
My też Agatko, więc kombinuję ze smakami :)