zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Żurek deczko odchudzony

  • 20
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Lekko odchudzony żurek, i kwaśny, taki jaki lubię;)

Żurek deczko odchudzony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek deczko odchudzony

 

  • 2 l wywaru / bulionu warzywnego
  • ½ l zakwasu na żurek https://gotujmy.pl/kwas-zytni-zur,przepisy-kuchnia-polska-przepis,93091.html
  • Parę suszonych grzybków
  • Łyżka zmielonych suszonych grzybów
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • Suszona zmielona włoszczyzna ( 2 łyżki)
  • Sól do smaku
  • Łyżka majeranku
  • Kubek kwaśnej śmietany ( 180 ml)
  • 2 laski chudej drobiowej kiełbasy
  • Planta lub olej do podsmażenia kiełbasy

 

Sposób przygotowania:

Żurek deczko odchudzony
Wywar warzywny podgrzewam, dodaję liść laurowy, ziele ang. plasterki czosnku , wsypuję zmielone grzyby oraz włoszczyznę i połamane suszone grzybki. Gotuję całość około 25 minut. Po tym czasie wlewam zakwas , dalej gotuję często mieszając aby się nie przypalił. Kiełbasę kroję w półplasterki, i podsmażam na patelni. Gotową dodaję do żurku, chwilę gotuję. Śmietanę hartuję gorącym żurkiem i dodaję do całości. Mieszam i gotowe. Podaję z ziemniakami i jajkiem na twardo.
Żurek deczko odchudzony
Wywar warzywny podgrzewam, dodaję liść laurowy, ziele ang. plasterki czosnku , wsypuję zmielone grzyby oraz włoszczyznę i połamane suszone
Żurek deczko odchudzony
Kiełbasę kroję w półplasterki, i podsmażam na patelni. Gotową dodaję do żurku
Żurek deczko odchudzony
Śmietanę hartuję gorącym żurkiem i dodaję do całości. Mieszam i gotowe
Żurek deczko odchudzony
Podaję z ziemniakami i jajkiem na twardo