Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Żurek w chlebku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Żurek jest dobrą zupą nie tylko na Wielkanoc! :)

Żurek w chlebku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żurek w chlebku

 

  • 1 kiełbasa
  • chlebek do żuru ( do zakupienia w praktycznie każdej piekarni)
  • 200 ml ziemniaków,
  • 50 ml śmietany
  • jajka ugotowane na twardo ( ilość wg upodobań)
  • 70 ml zakwasu,
  • majeranek,czosnek,sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Żurek w chlebku
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy odrobiną wody, dodajemy pokrojoną kiełbasę, solimy i gotujemy. Czosnek obieramy i przeciskamy, solimy i dodajemy do ziemniaków. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy zakwas,majeranek. Zagotowujemy. Przed podaniem dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Żur wlewamy do chlebka, na wierzch rzucamy pokrojone jajko na twardo. Smacznego!
Żurek w chlebku
Przed podaniem dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy.