eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1451]

Książka Kucharska: Nie ma to jak wielkanocny żur

Żurek w chlebku Eli

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19

Pyszny żurek z jajkiem i białą kiełbasą.

Żurek w chlebku Eli

Składniki:

Żurek w chlebku Eli

 

  • 1 chlebek ziarnisty,okrągły-srednica 15 cm(ciasto na chlebek w moich przepisach)
  • 250 ml ugotowanego żurku(w moich przepisach-rozwiedziony)
  • 1/2 łyżeczki chrzanu ze słoika
  • 1 biała kiełbasa-mała
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 plasterki szynki do dekoracji
  • 2 paski papryki czerwonej
  • 4 paski papryki zielonej

Sposób przygotowania:

Żurek w chlebku Eli
Kiełbasę sparzyć,osuszyć ręcznikiem papierowym.Cebulę pokroić w kostkę.Kięłbasę podsmażyć z jednej strony na smalcu,przewrócić na drugą stronę,dodać cebulę i usmażyć.Kiełbasę pokroić w plastry,jajko na ćwiartki.Do ugotowanego żurku dodać chrzan,wymieszać i zagotować.Z chlebka zciąć górę i wyjąć miąższ(nie wyrzucać-można zrobić klopsiki chlebowe-w mojej galerii).Do chlebka nalać żurku,dodać kiełbasę i jajko.Z szynki zrobić różyczki.Do środka różyczek włożyć kawałki papryki i od razu podawać.Smacznego!