Sposób przygotowania:
Żurek z boczniakiem w jaju
Czyścimy i obieramy grzyby.Ścinamy twarde ogonki, kroimy kapelusze na cieniutkie paseczki. Na maśle przesmażamy grzyby, doprawiamy je sola i pieprzem. Podgrzewamy bulion, do gotującego wlewamy zakwas, doprowadzamy do zgotowania.Dodajemy resztę grzybów do zupy wraz z sosem. Doprawiamy żurek do smaku i zdejmujemy z ognia. Ścinamyj czubki jajek (z dwóch stron), wyjmujemy łyżeczką żółtka. Do jajek wkładamy grzyby. Układamy po dwa jaja z boczniakiem w głębokich talerzach, zalewamy je żurkiem. Przed podaniem posypujemy rozkruszonymi żółtkami oraz natką pietruszki.
Netka
rozmarzona.marzena
jaNina
Nie lubisz boczniaków? Można użyć innych grzybów, pieczarek lub leśnych :)
edytaha
jaNina
Jeśli lubisz żurek z grzybami - ten na pewno Ci zasmakuje :)
edytaha
Oczywiście, że lubię z suszonymi grzybkami :)
jaNina
:) Grzybki w żurku są zawsze dobre :) boczniaki też - spróbuj!