jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Nie ma to jak wielkanocny żur

Żurek z boczniakiem w jaju

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Żurek na zakwasie w świątecznym wydaniu z boczniakami i jajeczkiem na twardo.

Żurek z boczniakiem w jaju Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek z boczniakiem w jaju

 

  • 1/2 litra zakwasu owsianego (lub żytniego)
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • sól, pieprz do smaku
  • 8 jaj ugotowanych na twardo
  • 250 g boczniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Żurek z boczniakiem w jaju
Czyścimy i obieramy grzyby.Ścinamy twarde ogonki, kroimy kapelusze na cieniutkie paseczki. Na maśle przesmażamy grzyby, doprawiamy je sola i pieprzem. Podgrzewamy bulion, do gotującego wlewamy zakwas, doprowadzamy do zgotowania.Dodajemy resztę grzybów do zupy wraz z sosem. Doprawiamy żurek do smaku i zdejmujemy z ognia. Ścinamyj czubki jajek (z dwóch stron), wyjmujemy łyżeczką żółtka. Do jajek wkładamy grzyby. Układamy po dwa jaja z boczniakiem w głębokich talerzach, zalewamy je żurkiem. Przed podaniem posypujemy rozkruszonymi żółtkami oraz natką pietruszki.
Żurek z boczniakiem w jaju
Podstawą dobrego żurku jest aromatyczny bulion
Żurek z boczniakiem w jaju
Na maśle przesmażamy grzyby, doprawiamy je sola i pieprzem.
Żurek z boczniakiem w jaju
Podgrzewamy bulion, do gotującego wlewamy zakwas, doprowadzamy do zgotowania.
Żurek z boczniakiem w jaju
Do jajek wkładamy grzyby. Układamy po dwa jaja z boczniakiem w głębokich talerzach, zalewamy je żurkiem.