Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Żurek z jajkami i kiełbasą.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kiełbasę toruńską można zastąpić kiełbasą innego gatunku.

Żurek z jajkami i kiełbasą.

Składniki:

Żurek z jajkami i kiełbasą.

 

  • 1 szkl żurku kiszonego
  • 30- 40 dag kiełbasy toruńskiej
  • 4 jajka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 szt angielskiego ziela
  • 1/2 szkl śmietany
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Żurek z jajkami i kiełbasą.
Do garnka włożyć obrane warzywa, wlać 2 litry zimnej wody, dodać liście laurowe, angielskie ziele, obrany, posiekany czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Gotować do miękkości na małym ogniu. Gdy warzywa są miękkie przecedzić. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do wywaru, wlać zakwas, wsypać pokrojoną kiełbasę i chwilę gotować. Następnie zdjąć z ognia, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majeranek i zabielić śmietaną. Ugotowane na twardo jajka obrać, pokroić na ćwiartki, ułożyć na talerze, zalać żurkiem, posypać natką pietruszki.