anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Książka Kucharska: Nie ma to jak wielkanocny żur

Zupa zalewajka z żurku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo prosta i łatwa zalewajka,polecam.

Zupa zalewajka z żurku

Składniki:

Zupa zalewajka z żurku

 

  • kiełbasa jałowcowa 40 dkg
  • 1 cebula
  • 6 dużych ziemniaków
  • żurek w butelce (kiszony)
  • 1 marchew
  • seler 1/4 szt
  • por 1/2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • kwaśna śmietana 18
  • śmietana 18% kwaśna 200 gram
  • listek laurowy
  • koperek zielony posiekany
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa Jarzynka 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Zupa zalewajka z żurku
Kiełbasę jałowcową pokroić w kostkę, dodać pokrojonego pora, cebulę, startą na tarce, marchew, seler i pietruszkę, zalać 2 litrami wody, gotować10 min. Po tym czasie dodać wszystkie przyprawy , czosnek, jarzynkę, obrane, pokrajane ziemniaki, gotować do miękkości. Zalać żurkiem, gotować jeszcze 5 min, zaprawić śmietaną i posypać koperkiem. Smacznego.