WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 840]

Krupnik grzybowy z wędzonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa bez ziemniaków, gotowana na wędzonym boczku z cebulką, warzywami i kaszą jęczmienną, z dodatkiem suszonych grzybów.

Krupnik grzybowy z wędzonką

Składniki:

Krupnik grzybowy z wędzonką

 

Sposób przygotowania:

Krupnik grzybowy z wędzonką

Boczek

Krupnik grzybowy z wędzonką
Boczek i cebulę podsmażamy najpierw na patelni.

Wędzony boczek kroimy w kostkę, podobnie jak obraną cebulę. Podsmażamy razem na patelni, po czym przekładamy do garnka i zalewamy wodą.

Zupa

Krupnik grzybowy z wędzonką
Pod koniec gotowania dodajemy do zupy kaszę.

Do garnka dodajemy namoczone wcześniej grzyby, starte marchewki i pietruszki oraz pokrojonego w plasterki pora.

Dokładamy też listek laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy do smaku i gotujemy razem, pod koniec dodając kaszę.

Gotujemy jeszcze ok 20 minut.