Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Żurkowa kartoflanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Połączenie kartoflanki z żurkiem, okazało sięstrzałem w dziesiątkę. Orzeźwiająca, lekko kwaśna zupka, w sam raz na ciepłe dni.

Żurkowa kartoflanka

Składniki:

Żurkowa kartoflanka

 

Sposób przygotowania:

Żurkowa kartoflanka
Podgrzybki moczę ok. 15 minut a następnie kroję w paseczki . Ziemniaki i marchewkę obieram a następnie kroję w małą kostkę.

Ziemniaki, marchewke i grzybki wkładam do garnka i zalewam bulionetką rozpuszczoną w 1 litrze wrzącej wody. Dodaje listek laurowy, pieprz ziarnisty i ziele angielskie.

Gotuję do miękkości. Wlewam zakwas na żurek i zagotowuję. Wkładam pokrojony w paseczki boczek przesmażony z cebulką.

Tagi:

zupa żurek