Sposób przygotowania:
Żurkowa kartoflanka
Podgrzybki moczę ok. 15 minut a następnie kroję w paseczki . Ziemniaki i marchewkę obieram a następnie kroję w małą kostkę.
Ziemniaki, marchewke i grzybki wkładam do garnka i zalewam bulionetką rozpuszczoną w 1 litrze wrzącej wody. Dodaje listek laurowy, pieprz ziarnisty i ziele angielskie.
Gotuję do miękkości. Wlewam zakwas na żurek i zagotowuję. Wkładam pokrojony w paseczki boczek przesmażony z cebulką.
Ziemniaki, marchewke i grzybki wkładam do garnka i zalewam bulionetką rozpuszczoną w 1 litrze wrzącej wody. Dodaje listek laurowy, pieprz ziarnisty i ziele angielskie.
Gotuję do miękkości. Wlewam zakwas na żurek i zagotowuję. Wkładam pokrojony w paseczki boczek przesmażony z cebulką.