aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Zwijany torcik czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny torcik, moje smaki lubię takie czekoladowe ciasta z masami orzechowymi i czekoladowymi, są słodkie i smaczne!

Zwijany torcik czekoladowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zwijany torcik czekoladowy

 

  • Masa:
  • 1 margaryna
  • 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • Cukier puder do smaku
  • 1 czekolada gorzka
  • Alkohol do smaku
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki naparu z kawy rozpuszczalnej
  • Biszkopt ciemny:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Zwijany torcik czekoladowy
Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy olej i ocet. Mieszamy wykładamy na formę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Studzimy. Masa: W mleku rozpuszczamy połamaną w kawałki czekoladę. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem i alkoholem. Następnie dzielimy na pół do jednej połowy dodajemy czekoladę, a do drugiej mielone orzechy, napar z kawy. Przełożenie: Ciasto kroimy na trzy równe paski wzdłuż dłuższego boku, na dwa paski dajemy masę orzechową, a na jeden masę czekoladową. Jeden pasek zwijamy w rulon, następnie kolejny zwijamy do poprzedniego i ponownie ostatni do drugiego. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą masą czekoladową i posypujemy startą czekoladą lub kakao.
Zwijany torcik czekoladowy
Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy olej i ocet
Zwijany torcik czekoladowy
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i dzielimy masę na pół do jednej dodajemy orzechy i napar z kawy.
Zwijany torcik czekoladowy
Do drugiej połowy dodajemy rozpuszczoną zimną czekoladę.
Zwijany torcik czekoladowy
Każdą część placka smarujemy kremem to czekoladowym to orzechowym.