2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Torcik czekoladowo-orzechowo-śmietanowy

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Torcik troszkę pracochłonny ale za to o ciekawym smaku..

Torcik czekoladowo-orzechowo-śmietanowy

Składniki:

Torcik czekoladowo-orzechowo-śmietanowy

 

  • Biszkopt czekoladowy:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 7 jajek
  • 2,5 łyżki ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa śmietanowa:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 litr śmietany kremówki
  • 3 śmietan fiksy
  • 1 cukier waniliowy 16 g

 

  • Poncz:
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki spirytusu lub innego alkoholu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik czekoladowo-orzechowo-śmietanowy
Biszkopt: żółtka oddzielić od białek ,ubić z cukrem dodać żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i kakao. Wylać ciasto na wyłożoną pergaminem blaszkę standardową i piec 35 min w temp 170*Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę .



Masa: Śmietanę ubić na sztywno dodając śmietan fiks i cukier puder oraz cukier waniliowy. Składniki do ponczu wymieszać ze sobą .



Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno ,dodawać porcjami cukier orzechy mąkę przesianą z proszkiem oraz miód,wylać na taką samą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia jak piekliśmy biszkopt i piec 30 minut w temp 175*



Przełożenie: Jedną część czekoladowego biszkoptu nasączyć ponczem i przełożyć jedną warstwą masy śmietanowej następnie przykrywamy ciastem orzechowym na to znów masa śmietanowa i biszkopt czekoladowy nasączamy znów ponczem ,na wierzch smarujemy ewentualnie resztą masy śmietanowej i dekorujemy polewą czekoladową . wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia.



Smacznego!