Sposób przygotowania:
Zwijany warkocz
Drożdże mieszamy z jedną łyżką cukru, dwoma łyżkami wody, odrobiną mąki oraz dwoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wykładamy na stolnicę, robimy rowek, wbijamy jajko, dajemy cukier, resztę mleka , szczyptę soli oraz rozczyn i zagniatamy ciasto. Na chwilę odstawiamy do miski w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką.
Gdy ciasto wyrośnie, stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto i dzielimy na trzy części. Z każdej części formujemy rulon jednakowej długości. Końcówki trzech rulonów sklejamy palcami i pleciemy warkocz, który na końcu też sklejamy.
Wykładamy na formę wysmarowaną tłuszczem, smarujemy żółtkiem i pieczemy około 45-50 min na złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Gdy ciasto wyrośnie, stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto i dzielimy na trzy części. Z każdej części formujemy rulon jednakowej długości. Końcówki trzech rulonów sklejamy palcami i pleciemy warkocz, który na końcu też sklejamy.
Wykładamy na formę wysmarowaną tłuszczem, smarujemy żółtkiem i pieczemy około 45-50 min na złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.