przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Zwyczajne ciasto rabarbarowo-truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pachnące domową atmosferą zwyczajne ale niezmiennie przepyszne ciasto z rabarbarem truskawkami i kruszonką...

Zwyczajne ciasto rabarbarowo-truskawkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zwyczajne ciasto rabarbarowo-truskawkowe

 

  • NA CIASTO:
  • 4 jajka
  • 1 czubata szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g roztopionej i ostudzonej margaryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

  • NA KRUSZONKĘ:
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki

 

  • no i oczywiście owoce - około 700 gram rabarbaru i około 10 truskawek
  • ewentualnie cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Zwyczajne ciasto rabarbarowo-truskawkowe
Rabarbar obieramy i kroimy na grube plastry. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Kroimy na mniejsze kawałki. Składniki na kruszonkę palcami rozcieramy na nieduże okruszki, przypominające konsystencją piasek. Jajka ucieramy z cukrem - za pomocą miksera-aż do momentu otrzymania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zaś na końcu cukier waniliowy i roztopioną margarynę. Ucieramy,aż składniki się połączą. Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy kawałki owoców i posypujemy całość kruszonką. Pieczemy w temp 200 stopni około 40-50 minut. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Zwyczajne ciasto rabarbarowo-truskawkowe
Bez kruszonki to by nie było to samo ciasto.... :)