przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Najłatwiejsze pszenne bułki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Świetny przepis dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z własnoręcznym wypiekiem pieczywa.

Najłatwiejsze pszenne bułki

Składniki:

Najłatwiejsze pszenne bułki

 

  • 630 g mąki tortowej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 białko
  • opcjonalnie: żółtko do smarowania, ziarna do posypania (mak, słonecznik, sezam...)

 

Sposób przygotowania:

Najłatwiejsze pszenne bułki
Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski. Mieszamy. Następnie starannie wyrabiamy, do momentu gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne.Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na ok. 1h, powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.Ciasto dzielimy na 6 lub 8 części ( w zależności ile i jak duże bułeczki chcemy mieć). Każdy kawałek nieco rozpłaszczamy, zawijając brzegi ku dołowi. Sklejamy se sobą te zawinięte brzegi. Układamy bułki tą zawiniętą częścią do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tępą częścią noża dość głęboko nacinamy bułeczki, leciutko posypujemy mąką i odstawiamy na 30 min przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia. Dla ładniejszego koloru można posmarować bułeczki żółtkiem rozmąconym z odrobiną wody i posypać ulubionymi ziarnami. Pieczemy bułki, w zależności od wielkości, 20-30 minut - w temperaturze 200 stopni. Smacznego!

Tagi:

mak bułki