Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Proste pszenne bułki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Domowe świeżutkie bułeczki z mąki tortowej z dodatkiem mleka.

Proste pszenne bułki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Proste pszenne bułki

 

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2,5 szklanki mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Proste pszenne bułki
Mleko i wodę podgrzać tak, żeby było bardzo ciepłe, ale nie gorące. Rozpuścić w tym cukier i drożdże, odstawić na kilka minut. Jak rozczyn drożdżowy zacznie pracować, wsypać do niego mąkę i sól. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto podzielić na 6 części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Układać je na natłuszczonej blasze, odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Jak bułeczki podrosną, można na nich zrobić nacięcia, a ich wierzch posmarować białkiem jaja lub ciepłą wodą. Bułki piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut (aż się ładnie zrumienią).
Proste pszenne bułki
Rozczyn przygotowany z mleka wody drożdży cukru i mąki.
Proste pszenne bułki
Mąka i sól dodane do rozczynu drożdżowego.
Proste pszenne bułki
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Proste pszenne bułki
Okrągłe bułeczki uformowane z wyrośniętego ciasta.

Tagi:

bułki