Sposób przygotowania:
Proste pszenne bułki
Mleko i wodę podgrzać tak, żeby było bardzo ciepłe, ale nie gorące. Rozpuścić w tym cukier i drożdże, odstawić na kilka minut. Jak rozczyn drożdżowy zacznie pracować, wsypać do niego mąkę i sól. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto podzielić na 6 części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Układać je na natłuszczonej blasze, odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Jak bułeczki podrosną, można na nich zrobić nacięcia, a ich wierzch posmarować białkiem jaja lub ciepłą wodą. Bułki piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut (aż się ładnie zrumienią).