misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Spiżarnia Michaeli

Życiodajny napój

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 21

wspaniały orzeźwiający napój bogaty w cynk, magnez, wapń, żelazo.

Życiodajny napój

Składniki:

Życiodajny napój

 

  • 250g selera
  • 250g pora
  • 250g pietruszki
  • 250g marchewki
  • 250g białej kapusty
  • 500g buraka czerwonego surowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5 litrów wody najlepiej oligoceńskiej(dobra woda niegazowana)
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 1 płaska łyżka cukru
  • kawałek skórki razowego chleba

Sposób przygotowania:

Życiodajny napój
Na grubej tarce jarzynowej ścieramy warzywa. Starte warzywa wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy 5 litrami wody (najlepiej oligoceńskiej)przegotowanej, przestudzonej, osolonej i posłodzonej do smaku. Dodajemy skórkę razowego chleba i ząbki czosnku. Naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce. Po trzech dniach zawartość mieszamy drewnianą łyżką. Gdy warzywa opadną na dno, zlewamy kwaszonkę do słoików. Warzywa wyrzucamy. Pijemy od razu, a to, co zostanie, wstawiamy do lodówki w szczelnych butelkach i pijemy w razie potrzeby. Jest to wspaniały orzeźwiający napój bogaty w cynk, magnez, wapń, żelazo. SMACZNEGO!

Tagi:

chleb buraki