Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Żytni chlebek z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Chleb własnego wypieku jest smaczny i zdrowy bo nie zawiera konserwantów

Żytni chlebek z makiem

Składniki:

Żytni chlebek z makiem

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Żytni chlebek z makiem
Do lekko podgrzanej maślanki dodać pokruszone drożdże, wymieszać, wsypać 1 szklankę mąki, zamieszać, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, sól i bardzo dokładnie wyrobić, przykryć i znów odłożyć w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić na połowę i uformować dwa bochenki, ułożyć na przygotowanej blaszce i pozostawić w ciepłym miejscu na 25 minut. Następnie chlebki posmarować wodą i posypać makiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp 200 stopni.

Tagi:

mak